onsdag 2 oktober 2019

Emmy och Kristall inom fyra veckor!

Det finns priser och så finns det priser.
Under de dryga 10 år som jag har haft förmånen att få arbeta med att filma, klippa och producera dokumentärer och samhällsjournalistik för Uppdrag Granskning så har det swishat förbi ett otal priser. Många fina och viktiga och en hel del mindre spännande. Åtminstone för min personliga del.
Jag råkar arbeta med några av den svenska grävande journalistikens absoluta toppnamn. Tillsammans med Joachim Dyfvermark, Sven Bergman och de senaste åren även Axel Gordh Humlesjö har jag snickrat ihop avslöjanden som Telia-mutorna, Panama papers och nu senast avslöjandena om Swedbank.
Konsekvenserna av avslöjandena har varit enorma. Telia sparkade sin VD och drog sig tillbaka från hela Eurasien, Islands statsminister fick avgå och Swedbanks VD och styrelseordförande lämnade verksamheten. Det har såklart också trillat in priser som bekräftelse på dessa journalistiska bedrifter. Förutom ett otal utländska priser så har mina kollegor belönats med såväl Guldspaden som Stora journalistpriset.
Detta glädjer mig såklart väldigt mycket. Men trots att jag har varit med på hela resan och såklart gjort ett avtryck på hur programmen till slut blev, så är dessa priser inte mina. Det som för det mesta belönas är ju, trots allt, själva det journalistiska avslöjandet och researcharbetet. Och så ska det såklart vara.
Därför känns det så extra roligt att våra produktioner nu i höst belönats med två riktiga tv-priser: Sveriges största tv-pris Kristallen och världens största tv-pris Emmyn. Priser där helheten belönas. Tevehantverket, berättandet och såklart även avslöjandet. Priser som jag stolt kan dela med mina kollegor.
Jag hade visserligen aldrig kunnat få dem utan mina fantastiska kollegor som gång på gång lyckas skapa världsscoop. Men kanske kanske kanske så hade de inte heller kunnat få priserna utan mig...

 
Emmyn fick jag tillsammans med Axel Gordh Humlesjö och Ali Fegan. Titta gärna på den skrämmande berättelsen om mordet på den svenska FN-observatören Zaida Catalan och hennes amerikanske kollega Michael Sharp.

https://vimeo.com/295175072

Kristallen delar jag med Joachim Dyfvermark, Markus Junghard, Axel Gordh Humlesjö och Linda Kakuli. Priset fick vi för avslöjandet av Swedbanks smutsiga affärer i baltikum.

https://vimeo.com/317212830
https://vimeo.com/317133420
https://vimeo.com/323254261

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar