TEKNIK


Inspelning
Kamrat har sedan 2007 varit i framkant inom digital film. Ungefär vid den tiden blev det nämligen möjligt att med videoteknik till rimliga kostnader närma sig den traditionella filmteknikens estetiska utryck och jag hoppade tidigt på tåget.

Det revolutionerande bestod i att använda en kamerasensor som var lika stor som filmkamerornas Super35-film och därmed blev det möjligt att använda film- och stillbildsoptik med helt andra optiska egenskaper än de traditionella videozoomarna. Sedan dess har de första lösningarna i form av klumpiga mekaniska 35 mm-adaptrar och filmande stillbildskameror bytts ut mot professionella fullfjädrade digitala filmkameror.
Kamrat produktion uppgraderade hösten 2013 till en av marknads vassaste digitala filmkameror - Sonys PMW-F5.

Kameran har ett kontrastomfång som matchar film och överträffar tidigare marknadsledande 35 mm-kameror som t ex Red Epic. Den kan spela in i en uppsjö filformat från lätthanterliga och ekonomiska 50 Mbit 4:2:2 mpeg2 till HDCAM SR 4:4:4.
Den kan också spela in med bildhastigheter upp till 180 bilder per sekund för fantastiska slow motion sekvenser.

Till min F5:a har jag en stor uppsättning optik och tillbehör.
Med F5:an kan jag göra allt från web-tv till långfilm beroende på vilken optik och vilka tillbehör jag använder till kameran.

Redigering och efterproduktion
Jag redigerar i Avid Media Composer. Detta är den marknadsledande redigeringen som används av såväl Sveriges television som andra ledande TV-kanaler och produktionsbolag. Detta gör att jag enkelt kan flytta projekt mellan min redigering och mina uppdragsgivares.
Jag kan också leverera färdiga program som Avid-filer som går att plocka upp i slutredigeringen hos till exempel SVT där de sista justeringarna kan göras.
Idag kan vem som helst redigera video med en relativt enkel dator och billig mjukvara men för att kunna göra seriös online-redigering räcker det inte med en redigeringsmjukvara och en laptop. Färgkorrigering och ljudarbete kräver också bra kringutrustning. Förutom en AVID Media Composer använder Kamrat monitorer och mätinstrument av högsta kvalitet för att kunna bedöma bild- och ljudkvalitet och hålla proffsstandard på såväl bild som ljud.


Leverans via Internet eller videoband
De senaste åren har videoband nästan försvunnit inom tv-produktion. Jag kan leverera på fil, CD, DVD, Bluray och via Internet. Jag har levererat 10-tals timmar färdigredigerade tv-program till SVT via Internet.
Om behovet finns kan jag såklart också leverera på DV, Digibeta eller HDCam.