söndag 1 september 2013

Tredje gången gillt!


Det gick vägen! Vår lilla kvartett bestående av Joachim Dyfvermark (t v i bild), Fredrik Laurin, Sven Bergman och jag (t h) belönades i fredags med Kristallen för årets granskning.
Det har varit en lång resa som började redan våren 2012 med ett reportage om Telias medverkan till övervakning av befolkningen i ett antal östdiktaturer; ett reportage med en ovanligt strapatsfylld inspelning. Under en inspelningsresa i Vitryssland greps jag och Sven Bergman strax före en intervju med en vitrysk dissident. Vi blev förhörda och kvarhållda några timmar och polisen kopierade materialet i min kamera. En omskakande upplevelse och en "reality check" för oss förortstrygga familjefäder som mest fått ta del av världens orättvisor i teorin och sällan i praktiken.
Så började resan mot Kristallen och i fredags avslutades den. Under året som vi producerat inslag om TeliaSoneras mutaffärer har vi gjort sex reportage och förutom oss fyra har vi haft hjälp av ett antal viktiga och duktiga personer. Jag vill speciellt nämna Tomas Forssander som filmade och klippte största delen av det första reportaget om mutorna eftersom jag var upptagen med dokumentären om Johan och Martin.
Andra viktiga personer i produktionen har varit grafiker Per Ståhlberg och Örjan Holm på SVT i Göteborg och kompositören Per-Henrik Mäenpää som gjort fantastisk musik till många av programmen. Torkel Wennman som satt samman programmen i Göteborg har varit en klippa och även redaktörer Sanna Klinghoffer och Martin Sundborn har varit ett fantastiskt stöd under året. Och självklart vår ödmjuke och skicklige redaktionschef Nils Hansson.
Slutligen vill jag avsluta detta lilla skrivna tacktal med att tacka Sven, Joachim och Fredrik som med sitt fullständiga engagemang, sin enorma journalistiska erfarenhet och sin outtröttlighet gör det möjligt för mig att jobba med de här viktiga frågorna och göra tv-journalistik i den allra vassaste ligan. Det är deras starka drivkraft som motiverar mig att pressa mig för bli allt bättre på att forma och berätta deras historier i bild.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar